Van-e titka a networkingnek?

Hát van, de most már nem lesz. :)

Ugye azon már túlvagyunk, hogy a networking nem névjegykártya-vadászat?
 

Az igazi networking egy szövetség. Olyan sikeres üzletemberek csoportja, akiknek céljuk az általuk képviselt cég, tagtársaik vállalkozásainak, valamint a csoportjuk fejlődésének és növekedésének elősegítése. Elkötelezettek, hogy céljaikat kapcsolati tőkéjük bevonásával, kölcsönösségi és bizalmi alapon, jutalékmentesen, az „Aki ad, az nyer!®” filozófiára építve valósítsák meg.

 

Ez jól hangzik, de mi ebben a titok?

Menjünk végig és értelmezzük:

1. Szövetség
Amikor két harcos hát-a-háthoz támasztva nyeri meg az összecsapást akkor egy kimondatlan szövetség van köztük hogy az véd ahonnan jön az ütés. Így jóval nagyobb az esély a túlélésre.
Egy cégben is több irányból kapjuk a “támadást” de ha csapatként hát-a-háthoz támasztva (és nem csak ketten) haladunk előre mindannyian célba érünk épségben, kisebb karcolásokkal.

2. Sikeres üzletemberek
A networking egy sikeres céget (cégvezetőt) emel egy következő szintre. Általában aki most kezdi a vállalkozást még nehezen veszi fel a fordulatot. Ha felveszi, akkor rakéta sebességgel növekszik. De az igazság az hogy a legtöbben ezt a növekedést nem bírják ki.

3. Kapcsolati tőke

Na ez az amiért egy kezdő nehezen boldogul. Még nincs igazán tőkéje amit befektethet a bizalom kialakításába.

4. Bizalmi alap

Na itt már végleg elválik a networking, a kapcsolatépítő találkozóktól, ahol csak fényes névjegykártyákat cserélgetnek “lelkes értékesítők” :)

A bizalom kialakulásához idő kell. Először meg kell “kóstolnotok” egymást. Több (sok) találkozás, apróbb üzletek, felméritek egymás és a csapat profizmusát, bizonyítotok éles helyzetben és emberségből.

Ez nem fog megtörténni egy olyan helyzetben ahol csak leülsz egy asztalhoz és körbe adjátok a névjegykártyát, majd két hetente új arcokkal találod szembe magad.

 

Sikeres üzletemberek, akik bizalmi alapon, kapcsolati tőkéjük bevonásával, szövetséget kötnek egymással.

 

Voltál már BNI networking találkozón?
Kérj egy meghívót...

 

  

Medgyesi Zoltán
networking szakértő
BNI ÉSzaknyugat - Régióvezető

vissza a listához...